JESEN NA POLJU

Avtor: | Dec 20, 2021 | VRTEC-NOVICE

Veverice smo to jesen spoznavale kaj vse raste na vrtu in polju. Spoznavale smo različne poljske pridelke, se z njimi igrali, ustvarjali, spoznavali njihove lastnosti in se seznanjali z velikostnimi izrazi za opisovanje.

Že takoj na začetku oktobra, ko smo opazovali spreminjanje narave in njeno barvitost, smo tudi mi naše drevo odeli v pisane barve jeseni. Zavihali smo rokave in s tempera barvami in čopiči pobarvali drevesne liste, ki so tudi v našo igralnico prinesli jesen.

Ob ljudski zgodbi Mali in Veliki zajec smo utrjevali pojma veliko-malo. V Igralnici smo poiskali velikega in malega plišastega zajca, v kotičku poiskali velik in mali krožnik, mali in velik koren pa smo kar narisali in ju pobarvali. Prav tako tudi zeljno glavo, ki smo jo tudi podrobneje spoznali. Ogledali smo si njeno zgradbo in nahranili naša dva lačna zajčka. In veste, naš mali zajček je pojedel malo zelja, velik zajec pa veelikooo zelja.

Preizkušali smo se tudi v ličkanju koruze in moramo si priznati, da nam je šlo kar dobro od rok. Vztrajali smo toliko časa, da so koruzni storži ostali prazni. Nato smo si izdelali didaktično drevo in zličkano koruzo nasipali na prazne prostore na našem narejenem drevesu. Imeli smo polno dela in se ob tem prav zabavali. Hkrati pa urili naše prste v spretnosti. Odšli smo tudi na polje s koruzo in razočarani spoznali, da so stebla prazna. Ker smo bili dovolj vztrajni smo dva storža še vedno opazili. Poleg koruze smo videli še buče in repo.

Tako smo spoznali tudi zgodbo o Repi velikanki, podrobneje spoznali like v njej in veliko repo tudi pobarvali. Dedka, babico in vnučko iz zgodbe smo oblekli in prirejali njihova oblačila.  Prepevali smo pesmice o kužku, muci in miški ter se igrali gibalne igre. Spoznali smo deklamacijo Tri jabolka, tri repice, avtorice Anje Štefan in se ob pripovedovanju zmeraj znova nasmejali kako je lisica gledala, vohala in se sitno zmrdovala. Zabavali pa smo se tudi ob prstni igri Pojdimo na vrt.

Ker pa je bil oktober tudi mesec požarne varnosti, smo obiskali gasilski dom v Cerknem. Prijazni gasilci so nam pokazali gasilski dom, lahko smo si nadeli njihove čelade in skupaj ugotovili, da so zares težke. Ogledali smo si vsa njihova intervencijska vozila. Še posebej nam je bilo všeč, ko smo se lahko usedli v kamion.

V mesecu novembru smo obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Pogovarjali smo se o sestavinah, ki ga sestavljajo. Podrobneje smo spoznali jabolko. Poimenovali smo dele jabolka, ga prerezali vzdolžno  in prečno ter opazovali razlike. Izdelali smo tudi lepljenko. Ob ilustracijah smo si ogledali slikanico Mala miška in veliko rdeče jabolko (A.H.Benjamin). Ker pa smo menili, da bi miška morala ravnati drugače…se sprašujete kako? Morala bi jabolko deliti med prijatelje. Zato smo za zaključek tedna skuhali jabolčno čežano, jo prijateljsko razdelili in si tako popestrili petkovo kosilo. Mmmmmm, prav sladko smo zaključili jesen.

Sedaj pa smo že dodobra zakorakali v mesec december in se že veselimo novih dogodivščin.

(Skupno število obiskov 277, 1 obiskov danes)
Dostopnost