JEŽKI RAZISKOVALI KAKO NASTANE OBLEKA

Avtor: | Jan 12, 2020 | VRTEC-NOVICE

Vse od sredine meseca oktobra pa do novega leta smo v ježkovi skupini raziskovali KAKO NASTANE OBLEKA. Preselili smo se precej let nazaj, ko ni bilo samoumevno, da oblačilo kupimo v trgovini. Sploh pa, kako pride obleka v trgovino.  Vse skupaj smo začeli s pogovorom, kje mi dobimo obleko ter zgodbo o Vidku in njegovi srajčici. Vsebino zgodbe smo prenesli v življenje. Obiskali smo ovčke na paši, jih nahranili ter s pomočjo gospodarice ga. Mete tudi pobožali (tipali). Ustvarjali smo ovčke iz prave ovčje volne ter ostale like iz pravljice o Vidku in njegovi srajčici. Izdelali smo lutke, ter se igrali gledališče.

 

Ob pomoči ga. Marte Florjančič, ki nam je posodila pravi kolovrat, smo spoznali in izkusili, kako iz ovčje preje nastane volna (nitka). Tudi sami smo se preizkusili v čiščenju in česanju volne s pripomočkom – »gredeše«  ter predenju volne. Predenje vsekakor ni enostavno opravilo. Iz ovčje volne (nitke) smo tkali pravo tkanino. Nastala je volnena odejica, ki greje punčke v našem kotičku.

Spoznali smo, da iz volne lahko oblačilo kvačkamo ali pletemo. Kako spletemo nogavice, nam je pokazala vzgojiteljica Irma, kako pa oblačilo kvačkamo pa naša vzgojiteljica Adrijana. Tudi sami smo to poizkusili.

Ob spoznavanju različnih tkanin in materialov smo izdelali pravi tipni spomin. Risali smo kolovrat in ovčke ter tiskali različno tkanino na papir. Opazovali smo, kakšne sledove puščajo različne tkanine.

Zdaj vemo, da Iz tanjših nitk  stkemo tanko tkanina, ki jo imenujemo blago. Iz blaga pa lahko sešijemo oblačilo. Spoznali smo različne šiviljske pripomočke ter pravi šivalni stroj. Kako šivalni stroj deluje nam je pokazala vzgojiteljica, ki nam je sešila obliko punčke, mi pa jo bomo oblikovali in ustvarili do konca. Kako nastane prava srajčica pa nam je pokazala šivilja ga. Štefka Bašelj, nona enega izmed naših ježkov. Danes vemo, da za šivanje oblačil potrebujemo kroj, spretne prste ter veliko vztrajnosti in natančnosti.

Ob vsem tem pa smo se naučili veliko novih pesmic, prebrali številne pravljice o oblačilih. Ob glasbeni spremljavi smo plesali ples Peričice ter tudi sami prali ter obešali perilo, tako kot so to počeli v starih časih.

Iskreno se zahvaljujemo ga. Marti Florjančič, ga. Meti Bavcon ter ga. Štefki Bašelj za pomoč in nove izkušnje.

(Skupno število obiskov 532, 1 obiskov danes)
Dostopnost