JEŽKI SPOZNAVAJO POKLICE

Avtor: | Apr 2, 2023 | VRTEC-NOVICE

​Otroci iz skupine Ježki smo v zimskih mesecih spoznavali kaj je poklic, kakšne poklice poznamo in kaj bomo postali, ko bomo veliki.

Pojem poklic nam je bil sprva zelo neznan in zahteven za razumevanje. Preko pogovorov z vzgojiteljico, metodo viharjenja možganov in vprašanji pa smo prišli do rešitve. Spoznali smo, da je poklic dejavnost, za katero se lahko izobražujemo in jo nato počnemo celo življenje. Pojem smo povezali z našimi starši in si med seboj zaupali njihove poklice. Starše smo nato povabili, da nam predstavijo svoj poklic. Nekateri izmed njih so se povabilu odzvali in nas tako prišli obiskat v igralnico. Na zanimiv in poučen način so se nam torej predstavili arhitektka, glasbena urednica, frizerka in perica.

Ugotovili smo, da imamo v našem kraju polno zanimivih ustanov in zgradb ter da ima vsaka ustanova uslužbence, ki opravljajo različne poklice. Odpravili smo se v muzej na razstavo rokodelcev in spoznali, da tam dela kustosinja. Obiskali smo cvetličarno, si ogledali kaj je v njej in ob tem spoznali delo cvetličarke Helene. V knjižnico smo odšli iskat slikanice in knjige na temo poklicev in ugotovili, da tam dela knjižničar oz. knjižničarka. Ko smo bolni oz. imamo pregled pri zobozdravniku obiščemo zdravstveni dom, kjer delajo zdravstveni delavci: zdravnik, zobozdravnik ter zobna asistentka. Poleg zdravstvenega doma je lekarna v kateri dela farmacevtka. Vedeli smo, da na pošti delajo poštni uslužbenci in poštarji ter da v gasilskem domu opravljajo svoj poklic gasilci. V delavnici vrtca smo obiskali tudi našega hišnika Janka. Predstavil nam je njegovo delovno orodje in nam pomagal izdelati leseno ptičjo hiško. Obiskala nas je tudi medicinska sestra Urška in nam predstavila njen poklic. Prinesla nam je svoje pripomočke pri delu in nam tako izmerila srčni utrip, krvni tlak, vsebnost kisika v krvi ter nas povila s povoji.
Preko revij, slikanic in knjig smo poimenovali tudi druge poklice, ki so nas zanimali. Izdelali smo lutke poklicev, ki jih želimo opravljati, ko bomo veliki (gasilec, policist, kmet, zobozdravnica, izdelovalec transformerjev, itd.). Preizkusili smo se v snemanju z diktafonom in go-pro kamero. Preko različnih dejavnosti s pripomočki in pravimi orodji ter preko simbolne igre in igre vlog smo spoznavali poklice.

Ob tem se najlepše zahvaljujemo vsem staršem, ki so prišli in nam predstavili svoj poklic ter hišniku Janku, cvetličarki Heleni in medicinski sestri Urški za njihov čas.

(Skupno število obiskov 133, 1 obiskov danes)
Dostopnost