Naše dogodivščine v počitniškem varstvu na OŠ Cerkno se nadaljujejo. Za nami je pestro obarvan teden, poln novih dogodivščin. Spoznali smo, v kako lepih krajih živimo in kaj vse nam ponuja domišljija … Z domišljijo lahko odpotuješ tudi v daljne dežele, na primer na Japonsko …
… zato smo se v ponedeljek, 5. julija, najprej odpravili na karate. Otroci so spoznali osnovne elemente te japonske borilne veščine in razvijali različne gibalne sposobnosti. Karateistka Tinkara je učencem s pomočjo pravljice predstavila zaščitni znak karateja – zmaja in ob tem poudarila pomen miru in tišine pri izvajanju posameznih vaj, s katerimi krepimo fizično in psihično kondicijo.

Učiteljica Ana Marija je predstavila kamišibaj (jap. kami: papir, šibaj: gledališče), edinstveno japonsko obliko pripovedovanja zgodb ob slikah. Učencem je pokazala svoj, doma izdelan butaj (lesen oder), v katerega vlaga ilustracije, ki jih nariše ali naslika po predlogi izbrane pravljice. Kamišibajkar je pripovedovalec in ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Z lahkoto se domislimo svoje pravljice in uživamo v ustvarjanju.

V torek, 6. julija, smo se odpravili na ogled tovarne Eta, d. o. o., Cerkno. Z zaposlenimi smo se sprehodili skozi tovarno in livarno. Prisluhnili smo strokovnjakom, ki so otrokom predstavili delovanje podjetja in svoje izdelke. Spoznavanje tovarne ima velik pomen za lokalno skupnost, saj zaposluje veliko število lokalnih prebivalcev. Sledila sta še zanimiv kviz in otroško ustvarjanje na osnovi doživetja na Eti.

V sredo, 7. julija, je bil čas, da se zopet odpravimo na izlet. Šli smo v Šebrelje, v vas, ki ponuja čudovite razglede in planinska doživetja. Pri gasilskem domu nas je pričakala učenka Neža in nas spremljala na krajšem pohodu iz vasi do cerkve sv. Ivana, pri kateri smo z veseljem pozvonili na cerkveni zvon. Neža nam je predstavila značilnosti in znamenitosti vasi, med katerimi je tudi Arheološki park Divje babe, kjer so našli najstarejše glasbilo na svetu – neandertalčevo piščal. Odšli smo tudi do krasnega razgledišča, uživali v razgledu in ugotavljali, kateri kraji in hribi se razprostirajo pred nami. Do avtobusa smo se vračali po bolj senčnih poteh in upali, da bomo videli jelene, ki pa so se umaknili v senco, saj je bil zelo topel dan. Za počitek so si otroci po povratku v šolo z veseljem ogledali risanko in počivali.

V četrtek, 8. julija, smo odšli na izlet v Idrijo, kjer smo si ogledali Antonijev rov. Med ogledom so otroci iskali kapljice živega srebra, tipali vlažne rudniške stene in se čudili, kako temno je v rovih, če nam z ugašanjem luči ponagaja rudniški škrat Prekmandeljc. Nato smo si v Centru za obiskovalce Geoparka Idrija ogledali še interaktivno razstavo Zapisano v Kamninah, ki s pomočjo maket, modelov, eksponatov, animacij predstavlja zgodbo o nastanku idrijskega območja. Videli in tipali smo dinozavrovo jajce, dinozavra Zjalco in dinozavrove stopinje, nato pa so otroci na delavnici dobili še magnetek dinozavrove stopinje in ga pobarvali. Ustavili smo se še ob vprašanju o nastanku Divjega jezera in ugotavljali, zakaj se tako imenuje in kakšno je dogajanje v okolici Divjega jezera, ko dežuje in ko sije sonce. Odlično smo se imeli in veliko novega smo spoznali.

V petek, 9. julija, se naše julijsko počitniško druženje počasi zaključuje. Našim dogodivščinam pa še kar ni videti konca. Prisluhnili smo dvema poučnima delavnicama, ki sta jih izvedli predstavnici Centra za krepitev zdravja. Spoznali smo, kako se lahko primerno zaščitimo pred soncem in klopi in ob koncu za nagrado dobili napihljivo žogo, ki bo dobrodošla igrača za počitniške dni na morju. Pogovarjali smo se tudi o tem, kako prepoznati naša čustva, in izdelali vsak svoj termometer razpoloženja. Preizkusili pa smo se tudi v slaščičarskih veščinah in izdelali okusno poletno sladico. Mnjammmiiii! 

Poletje je – čas, da se sprostimo in v polni meri uživamo v toplih sončnih dneh.
Naša ekipa počitniškega varstva se do 16. avgusta poslavlja in vam želi lepe počitnice tudi v prihodnjih tednih.
Kmalu nasvidenje!
Ana Marija, Tinkara, Tine, Urša, Lan in Eva

(Skupno število obiskov 475, 1 obiskov danes)
Dostopnost