Ko bereš dobro knjigo, se lahko zgodi nekaj zelo čarobnega.
J. K. Rowling

Bliža se konec šolskega leta in tudi v letošnjem letu lahko pohvalimo vse mlade bralce, ki jim knjiga predstavlja zatočišče za preživljanje prostega časa in v njihov svet prinaša čarobnost.
Skoraj 150 učencev od 1. do 9. razreda se je potrudilo in sodelovalo v projektu Bevkova bralna značka, zato smo zanje pripravili srečanje s pisateljico, gledališko predstavo in jih odpeljali na nagradni izlet.
V sredo, 11. maja, smo na šoli gostili pisateljico Matejo Perpara. Pisateljico, katere korenine segajo tudi na Cerkljansko, poznamo po številnih literarnih delih za odrasle in mladino, njenemu žametnemu glasu pa lahko prisluhnemo tudi na Radiu Slovenija. Vsestranska pisateljica je v šolski knjižnici obiskala bralce od 6. do 9. razreda. Predstavila jim je svoj mladinski roman »Nad obzorji«, ki je v preteklem letu nastajal v pisateljski rezidenci v Idriji, kamor se je pisateljica vrnila po mnogih letih, ko je še kot dijakinja obiskovala Gimnazijo Jurija Vege. Mladinski roman, ki je nastajal v Idriji, opisuje mlado družino, ki jo je čas epidemije iz glavnega mesta pripeljal prav v Idrijo. Zgodba o družini, ki je v majhnem mestu našla svoje zatočišče v težkih trenutkih, in o mladem fantu Roku, ki je prav tukaj našel svojo prvo pravo ljubezen. Težke čase pisateljica spretno prepleta s humornostjo, iskrivostjo in čarobnostjo dogajanja v svetu mladih srednješolcev. Kot posebnost, ki našim bralcem iz devetega razreda seveda ni delala težav, pa je tudi idrijsko narečje, ki ga v knjigi Nad obzorji ne manjka.
Intervju s pisateljico so pripravile devetošolke: Julija Seljak, Ana Deja Prezelj, Tjaša Močnik in Klara Močnik. Na spodnji povezave si lahko pogledate celotno prireditev.

INTERVJU S PISATELJICO MATEJO PERPAR – VIDEO

Ob zaključku so mladi bralci iz rok pisateljice prejeli letošnja priznanja, posebne pohvale pa so bili deležni »ZLATI BRALCI«, učenci, ki so bralno značko zaključili vseh devet let in letos zapuščajo klopi naše šole.

V petek, 20. maja, pa so na vrsto prišli učenci od 1. do 5. razreda. V šolskem večnamenskem prostoru so si ogledali uprizoritev pravljice bratov Grimm, Sneguljčico in sedem palčkov, ki jo je za mlade bralce pripravila gledališka skupina 4. razreda pod mentorstvom učiteljice Alenke Bogataj. Četrtošolci, že pravi mojstri igre na odru, so podelili tudi priznanja.

V petek, 3. junija, pa so se na zasluženi izlet odpravili »ZLATI BRALCI«, Ana Deja Prezelj, Tjaša Močnik, Julija Seljak, Brina Kerčmar, Klara Močnik, Kristjan Šturm, Lin Čadež, Rok Bogataj in Božo Bizjak. Pod okriljem ZPM Idrija, ki zveste bralce že vrsto let na koncu šolskega leta nagradi z izletom, smo si ogledali eno najbolj modernih knjižnic na Slovenskem. Po velikosti tretja knjižnica v Kranju, takoj za Ljubljansko in Mariborsko, ponuja veliko več kot samo branje. Tam je tudi zatočišče za vse tiste, ki potrebujejo miren kotiček za študij, za poslušanje glasbe in gledanje filmov ter navsezadnje tudi prizorišče številnih kulturnih dogodkov. Knjižnica obsega 350.000 knjižnih enot ter tudi zelo dragocene izdaje, kot je na primer prvi prevod Dalmatinove Biblije.

Po ogledu so si mladi bralci iz Cerknega, Sp. Idrije, Idrije in Črnega Vrha nad Idrijo v kinu ogledali najnovejši slovenski mladinski film z naslovom »Vesolje med nami«.

INFODROM “VESOLJE MED NAMI”

UVODNIK V FILM – POVEZAVA

Zlati bralci so letos tudi prejemnike pustolovskega mladinskega romana »Kjer veter spi«, pisatelja Damijana Šinigoja, ki jo bodo prejeli na zadnjem poslovilnem dogodku, na valeti.

Za vsa leta zvestobe knjigi jim iskreno čestitamo in želimo, da jim bo knjiga še dolgo zvesta spremljevalka.
Vzpodbudili pa bi radi tudi vse ostale naše učence, naj v roke vzamejo knjigo in potujejo v številne svetove, ki so nam sicer nedosegljivi.

(Skupno število obiskov 268, 1 obiskov danes)
Dostopnost