V sredo, 9. oktobra 2019, so se učenci izbirnega predmeta nemščina skupaj z vrstniki z OŠ Idrija odpravili na obisk k sosedom Avstrijcem, kjer je ta jezik doma. Najprej jih je pot vodila v visokogorje do velikanskega jezu Kölnbreinsperre nad dolino reke Malta. Za jezom se nahaja zajezitev, ki hrani vodne zaloge za sistem prečrpalnih elektrarn. Posebno doživetje je bil ogled notranjosti jezu in seznanitev z načinom gradnje ter varnostnim nadzornim sistemom.

Na višini skoraj 2000 metrov je bilo že čutiti predokus zime, srednjeveško mestece Gmünd, kjer je bil drugi postanek, pa je skupino sprejelo s prijetno, toplo in barvito jesenjo. Ruševine gradu nad mestom sta že v 7. razredu likovno upodobila Tim in Julia iz 9. razreda, letos pa tudi v resnici obiskala. Na mestnih ulicah in trgih doživimo preplet oddaljenih stoletij in sodobnosti, saj lahko občudujemo srednjeveško arhitekturo in moderno umetnost. Mestu namreč poseben pečat dajejo umetnine iz odpadnih materialov in nenavadne sodobne umetniške inštalacije.

Tretji postanek je bil v mestu Spittal ob Dravi, kjer na robu čudovitega mestnega parka stoji dvorec Porcia, ki pod svojo streho hrani zbirke Muzeja ljudske kulture na Koroškem. Tu lahko vidimo makete železnic, predstavitev starih obrti in rudarstva, zbirko, posvečeno kočevskim Nemcem, predstavitev narodnega parka Visoke Ture, stara učila, igrače in stanovanjsko opremo, predmete v povezavi z ljudskim verovanjem in ljudskimi običaji, stara kmečka orodja itd.

(Skupno število obiskov 335, 1 obiskov danes)
Dostopnost