20. maj je svetovni dan čebel. Ta dan smo na OŠ Cerkno izkoristili za druženje z učenci in učitelji s partnerskih šol v Avstriji (Weitensfeld) in Nemčiji (Betzdorf). Z obema šolama smo namreč preko celotnega šolskega leta soustvarjali projekt eTwinning z naslovom Bienenleben schützt Menschenleben (Življenje čebel varuje življenje ljudi).

Zaključno srečanje je bilo v Radovljici in okolici, saj iz tistih krajev izhaja sloviti učitelj čebelarstva Anton Janša. Njemu v čast in spoštovanje je njegov rojstni dan postal svetovni dan čebel.

Teme projekta so bile zelo raznolike, a vse vezane na čebele (kje in kako živijo v naravnem in umetno ustvarjenem življenjskem okolju, zakaj so pomembne za naravo, katere pridelke proizvajajo, kaj ljudi povezuje s čebelami, vrste čebelnjakov pri nas in drugje, kuharski recepti, ki vključujejo med, čebele in njihovi pridelki v ljudski umetnosti, literaturi, glasbi, medicini, kozmetiki …, čebele in latinščina, vosek in njegova uporabnost, varovanje čebel …).

Projekt so vodile učiteljice Anica Svetik, Marija Urh Lahajnar in Mojca Lipužič Moravec, poleg tega pa sta ga s svojim znanjem in izkušnjami obogatila Jože Bizjak, čebelar z bogatim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami, ki nas je obiskal na šoli in za učence pripravil strokovno predavanje, ter Cirila Šmid, mojstrica v izdelovanju dražgoških medenih kruhkov, ki nas je učila te spretnosti.

Na svetovni dan čebel so si učenci in učitelji partnerskih šol ogledali Čebelarski center v Lescah, Čebelarski muzej v Radovljici, ruševine gradu Kamen pri Begunjah, dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem v Radovljici so za nas pripravili in nam postregli okusno kosilo, ki je vključevalo jedi z medom, na koncu pa so učenci svoje znanje preizkusili v mednarodno mešanih skupinah, ki so reševale kviz o čebelah ter se podale po učni poti S čebelico po Radovljici.

Od učenk s partnerske šole v Avstriji smo za darilo prejeli panjske končnice za naš šolski čebelnjak, njihov zunanji mentor mag. Erich Angermann pa je izdelal logotip projekta.

(Skupno število obiskov 194, 1 obiskov danes)
Dostopnost