V začetku meseca aprila (2.−6. 4. 2024) sta OŠ Cerkno in OŠ Idrija skupaj gostili učence in učitelje z dveh partnerskih šol, s katerima v tem šolskem letu sodelujeta v mednarodnem projektu eTwinning Verborgene Schätze/Skriti zakladi/Skryté poklady, ki ga koordinirata učiteljici Anica Svetik in Urška Boškovič. Obe šoli (Základní škola Přimda iz bližine Plzna na Češkem ter Mittelschule Weitensfeld s Koroške v Avstriji) sta naši dolgoletni zvesti partnerici v različnih mednarodnih projektih, zato je bilo srečanje v živo še toliko bolj prisrčno in navdihujoče.

Prvi dan so gostje s Češke v celoti preživeli na Cerkljanskem. Po kratkem ogledu šole in obisku pri pouku v nekaterih razredih so se pridružili skupini sedmošolcev in z njimi izdelovali obeske za ključe z motivi cerkljanskih laufarjev, nato so si te ogledali v Cerkljanskem muzeju. Sledilo je snemanje filmčkov o krtku (liku iz znane češke risanke) in človeški ribici, o Cerkljanki Frančiški in Rdeči kapici ter kamišibaj na podlagi pripovedke o nastanku Blejskega jezera. Po kosilu pa so gostje s skupino sedmošolk in osmošolk vezli peresnice s slovenskimi narodnimi vzorci.

Popoldne so se odpeljali v Jesenico, kjer jih je gostoljubno sprejel g. Bojan Štremfelj in jim razkazal svoje zaklade – zbirko miniatur starih zgradb s Cerkljanske ter prenovljeno kaščo s številnimi predmeti iz življenja naših prednikov. Ob vračanju v Cerkno so občudovali lesene skulpture živali na Vrh Križa, nato pa med sprehodom po središču Cerknega še druge lesene umetnine, ki so jih izdelali člani rokodelskega društva Driklc.

Sreda je bila namenjena odkrivanju zakladov dežele gora, voda in zgodovine – Posočja. Najprej so obiskali vojaško pokopališče iz prve svetovne vojne v Ločah pri Tolminu, na katerem med številnimi drugimi narodi počivajo tudi padli češki vojaki. Sledil je obisk prelepega slapa Kozjak v bližini Kobarida, v popoldanskem času pa je skupino sprejel g. Mirko Kurinčič iz Drežnice. Je strasten zbiralec predmetov, ki v krajih pod Krnom pričajo o veliki človeški tragediji 1. svetovne vojne. Poleg tega ima poseben občutek in veselje, da svoje bogato znanje in zgodbe predmetov, ki jih hrani v svoji zbirki, deli s številnimi obiskovalci. Vedno je vesel mladine. Razkazal nam je tudi lepo drežniško cerkev, ki so jo začeli graditi malo pred izbruhom 1. sv. vojne in je k sreči ostala nepoškodovana.

Četrtek je bil glavni dan mednarodnega srečanja, saj so se učencem OŠ Cerkno, OŠ Idrija in ZŠ Přimda pridružili še učenci MS Weitensfeld iz Avstrije skupaj s svojimi učitelji. Po literarno-glasbenem uvodnem programu v šolski knjižnici je sledil ogled bogatih muzejskih zbirk na idrijskem gradu. Učenci so lahko začutili, kako tesno prepleteni sta zgodovina in izmenjava različnih znanj med vsemi tremi narodi. Številni rudarski strokovnjaki so bili namreč po rodu Čehi oz. Avstrijci. Tudi čipkarsko znanje naj bi v Idrijo prišlo preko žena čeških rudarjev, tu se je razvijalo in bogatilo ter se širilo v druge kraje. Sledilo je okusno »idrijsko« kosilo (žlikrofi), po njem pa lov na zaklade idrijske dediščine. Potekal je v mednarodno mešanih skupinah s pomočjo aplikacije Actionbound. Učenci in učitelji vseh štirih šol so si ogledovali znamenite idrijske stavbe in v toplem spomladanskem soncu uživali v prijetnem druženju. Med ogledom Frančiškovega jaška, v katerem se nahaja tehniški oddelek idrijskega muzeja, je bilo zanimivo videti, koliko nekdaj vrhunskih rudniških strojev in naprav je bilo izdelanih v češki tovarni E. Škoda v Plznu. Ob slovesu so si šole izmenjale darila in že zbirale ideje za nove teme skupnih projektov.

Petek so češki gostje preživeli na OŠ Idrija, si ogledali razstavo čipk in se sami učili klekljanja. Ustvarjali so tudi stripe na temo slovenskih pripovedk in se podali v idrijsko rudniško podzemlje (Antonijev rov).

V soboto so si oblikovali program po lastnih željah. Najprej so si ogledali še en del slovenskega podzemlja – tokrat čudoviti kraški svet Postojnske jame. Pred odhodom v svojo domovino pa so spoznavali še naše glavno mesto Ljubljana.

Teden, ko sta naši dve šoli imeli na obisku češke in avstrijske goste, je bil prijetna obogatitev za vse udeležene učence in učitelje. Doživeli smo namreč lahko različnost narodov, jezikov in kultur, a hkrati tudi začutili prepletenost, povezanost in iskreno prijateljstvo.

Šola se iskreno zahvaljuje  vsem, ki so omogočili in podprli srečanje, mladim prijazno namenili svoj čas ter jim posredovali svoje znanje in izkušnje.

Foto: Mag. Erich Angermann in A. Svetik

(Skupno število obiskov 242, 1 obiskov danes)
Dostopnost