Na vroč poletni petkov dan 17. 6.  smo se osmošolci odpravili na hladno –  v rudnik in topilnico živega srebra. Najprej smo si ogledali topilnico v dveh skupinah. Spoznali smo različne načine pridobivanja živega srebra iz rude. Nato so nam predstavili objekt. Videli smo,  kje je ruda prihajala iz rudnika do topilnice, kako so jo ločevali, mleli in nato iz nje pridobivali živo srebro. S pomočjo eksperimentov, animacij, videofilmov in naprav, ki delujejo na osnovi Hg, smo spoznali in doživeli pomen te edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet, ter njeno vsestransko uporabnost v znanosti, tehniki, industriji, medicini, kulturi in vsakdanjem življenju od prazgodovinskih časov pa vse do danes.
Topilnica Hg se poleg moderne interaktivne razstave ponaša z največjo rotacijsko pečjo za žganje živega srebra na svetu, ki smo jo lahko opazovali pred objektom.

Po tem pa je sledil še obisk sam jame. Antonijev rov je bil izkopan leta 1500 in je najstarejši ohranjeni vhod v rudnik v Evropi. Podali smo se po Antonijevem rovu  v podzemni svet  drugega največjega rudnika živega srebra na svetu.

Vodnik nas je popeljal skozi podzemni svet do skritih kotičkov z dragoceno cinabaritno rudo in kapljicami samorodnega živega srebra ter do edinstvene podzemne kapele. Ogledali smo si 240 milijonov let geološke preteklosti.

(Skupno število obiskov 166, 1 obiskov danes)
Dostopnost