Kot smo sedaj že navajeni, vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane, ki letos praznuje že 10. obletnico. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk z medom – super dan!«  Letošnji dan slovenske hrane je 20.11., čas ko bodo v Sloveniji zaradi epidemije covid-19 šole in vrtci še vedno zaprti.

Da pa ne bi kar pozabili na ta dan, učence, otroke in njihove starše spodbujamo k temu, da pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk kar doma. Živila, ki sestavljajo ta zajtrk so enaka kot vedno: med, maslo, kruh, mleko in jabolko.

Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je opozarjanje na dejstvo, da je zajtrk izjemno pomemben obrok, če ne kar najpomembnejši obrok tekom dneva. Tudi v času, ko poteka šolanje od doma, je zajtrk eden izmed pomembnih dejavnikov, da se učenci lahko posvetite učenju in šoli. Zagotavlja vam namreč potrebno energijo, ki jo še kako potrebujete za delo in učenje.

Tradicionalni slovenski zajtrk je še posebno okusen, saj se uporabljajo živila lokalnega izvora, torej živila, ki so pridelana in predelana blizu nam. Lokalna živila so za naše telo veliko bolj zdrava kot živila, ki so pridelana daleč stran od nas. V nasprotju z živili, ki naredijo ogromno število kilometrov, da pridejo do naših trgovinskih polic, vsebujejo veliko več hranil in so bolj sveža, saj kmetje poberejo živila, ko so že dozorela in imajo tako največ hranil v sebi. Zato so taka živila tudi bolj okusna in ne potrebujejo raznih dodatkov, ki omogočajo, da preživijo dolg transport.

Na spodnji povezavi boste našli tudi dva izobraževalna videa o Tradicionalnem slovenskem zajtrku.

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/aktualno/tzs-izobrazevalni-video/

Petek, 20.11., naj bo torej super dan, saj je  »Zajtrk z medom – super dan«.

Oglejte si še utrinke z lanskega tradicionalnega slovenskega zajtrka.

                                                                                           

(Skupno število obiskov 232, 1 obiskov danes)
Dostopnost