​V ponedeljek, 16. avgusta, so otroci ponovno pričeli obiskovati počitniško varstvo. Veseli smo bili ponovnega snidenja in skupnega preživljanja časa, saj se na cerkljanski šoli vedno dogaja kaj zanimivega. Tokrat je po hodnikih šole zadišalo – lotili smo se peke počitniških piškotkov. Spekli smo jih dovolj, da smo jih lahko nesli s seboj na torkov pohod in jih jedli še v prihodnjih dneh.

V sredo sta nas na šoli obiskali dietetičarka in kineziologinja. Dietetičarka nam je povedala vse o zdravi prehrani. Z zanimivimi učnimi pripomočki smo si sestavili zdrave obroke – zajtrk, kosilo in večerjo. Izvedeli smo, da je glavni del obroka sestavljen iz zelenjave ali sadja, nekaj ogljikovih hidratov in beljakovin. S kineziologinjo smo se zelo dobro ogreli in telovadili v telovadnici. Obe strokovnjakinji sta nam na zabaven in poučen način predstavili, kako zdrava hrana in telovadba vedno pripomoreta k našemu dobremu počutju.

​V četrtek smo se odpravili na izlet v Davčo, kjer nas je sprejel učitelj Marko in njegova družina. Obisk njihove kmetije je bila že od samega prihoda v Davčo eno samo veliko doživetje. Najprej smo se peljali v traktorski prikolici. Ker pa se je traktor na poti do kmetije pokvaril, smo se do nje odpravili kar peš. Ob prihodu na kmetijo nas je sprejel Gašper, ki nam je najprej predstavil zajce in purane. Nato smo si šli pogledat več vrst kokoši in peteline, ki jih imajo v kurniku. Nato smo odšli v hlev, kjer smo lahko poskusili molsti krave. Ker nam je molža šla zelo dobro od rok, smo lahko dali mleko popiti teličku. Videli smo tudi činčilo, bradato agavo, goske, kozice, osla … Poleg vseh živali, ki so bile zelo zanimive, sta nam Gašper in Klemen pripravila še lov na zaklad. Sprehodili smo se čez pašnike in iskali namige. Sproti smo nabirali naravni material, iz katerega smo na koncu sestavili podobo ene izmed živali, ki smo jo videli na kmetiji. Ko je učitelj Marko prepoznal podobe vseh sestavljenih živali, pa nas je za nagrado lova na zaklad pred hišo čakala polna miza dobrot. Med našim obiskom so poskrbeli za popravilo traktorja in počasi je prišel čas za odhod proti Cerknem. Vožnja s traktorjem je bila zelo zabavna.

V petek smo šli na izlet v Zakojco. Ob prihodu so nas pozdravili gospodar, gospodarica in prijazna psička Bela. Najprej smo se poigrali na igralih pred hišo, nato pa odšli na vožnjo z zapravljivčkom. Nato je sledilo jahanje konj. Vsi smo bili dovolj pogumni, da smo se povzpeli na konja in vsakdo ga je tudi lepo vodil po predvidenem krogu. Vsi smo bili navdušeni. Sledil je še kratek sprehod skozi vas do travnika, kjer smo opazovali hribe in jih prepoznavali : »Porezen, Kojca, Črna prst …« Ob povratku na domačijo pa nas je čakala še poslastica: štruklji in domač jabolčni sok.

Vse skupaj je bilo odlično doživetje, bolje ne bi mogli zaključiti še enega počitniškega tedna!

Že komaj čakamo na naslednje počitniške dni.

(Skupno število obiskov 353, 1 obiskov danes)
Dostopnost