V letošnjem šolskem letu je Bevkovo bralno značko uspešno opravilo 172 učencev naše šole, angleško bralno značko pa je končalo 113 učencev. V devetem razredu je Bevkovo bralno značko po devetih letih branja zaključilo 7 učencev in so prejemniki zlatega priznanja. Začetek junija jih čaka nagradni izlet v organizaciji ZPM Idrija. Tokrat se bodo odpravili na morje, v Piran. Učenci nižjih razredov so letos s pisateljico Matejo Perpar spregovorili že v začetku šolskega leta, tretješolci pa bodo v sklopu Bevkove bralne značke obiskali pisateljevo rojstno hišo.

V četrtek, 11. maja, pa smo za učence predmetne stopnje, ki že vrsto let ostajajo zvesti branju in berejo za Bevkov bralno značko ter tudi angleško bralno značko, gostili pisatelja, popotnika in učitelja angleščine, Davida Steguja.

Pisatelj se je mladim bralcem predstavil s svojim prvencem z naslovom »Zakaj pa ne?«. V knjigi nas popelje širom sveta, na številna popotovanja od domačih logov pa vse do Divjega zahoda, do mogočnih gora, ki jih poimenuje »Učiteljice« za življenje. Pot začne v domačem kraju, spominja se lepih trenutkov svoje mladosti in športa, ki je bil pri mnogih mladih ključnega pomena za zdravo odraščanje. Šport jih je vzgajal in izoblikoval v samostojne osebnosti. Želja po spoznavanju kultur sveta ga je nato popeljala med Indijance, v visoke gore Nepala, na Divji zahod in nenazadnje v naše domače kraje, kjer se je modrosti učil tudi ob mladih. V Osnovni šoli Idrija je poučeval v najtežjih časih epidemije in pravi, če so učenci takrat zmogli prestopati mejnike, si je tudi sam zastavil vprašanje: Zakaj pa ne! in začel s pisanjem knjige. Navdih zanjo je iskal v Zakojci in njenih grapah. Pravi, da nas gore in ekstremne izkušnje naučijo, kaj je v življenju pomembno in kaj ne, modrosti številnih kultur, ki živijo povsem drugačno življenje, pa nas učijo tudi odpuščanja. Vabimo vas, da knjigo vzamete v branje in si tudi vi zastaviti vprašanje: Zakaj pa ne? in greste novim izzivom naproti.

Kot pravi pisatelj: »Življenje smo prejeli v dar, zato ga ne zapravimo, ampak pogumno sprejmimo izzive, ki nam pridejo nasproti na naši življenjski poti.«

Pomenljiv nagrajeni film učencev OŠ Idrija, ki so ustvarjali pod mentorstvom Davida Steguja: GENERACIJA Z

 

 

(Skupno število obiskov 226, 1 obiskov danes)
Dostopnost